Planetariu

Planetariu

Demonstraţii  Planetariu:
Luni - Vineri:  1030; 1330; 1630
Sâmbătă - Duminică:   1030; 1200 ; 1400 ;1630 ; 1830;
Accesul în Planetariu este permis copiilor peste 5 ani.
 

Tarif unic:
·         25 lei - adulţi
·         12 lei – elevi, studenţi
pentru copiii sub 5 ani intrarea este liberă
        
       Ca o fereastră deschisă permanent spre cer, Planetariul din Constanta este ca un "far" la malul Mării Negre. Primul obiectiv public de acest gen din ţara, luând fiinta în anul în care omul a reuşit sa "atingă" pentru prima dată cu piciorul Luna (1969), Planetariul destăinuie şi azi misterele greu de pătruns ale cerului.
       O lume de dincolo de noi, alcatuită din stele, planete, meteori, galaxii şi altele ţi se dezvăluie, dar eşti ajutat să înveţi să călătoreşti printre ele folosindu-te de constelaţii, cele care contribuie la realizarea acestui tablou, "Cerul", care nu a suferit nici o restaurare în ultimii 2000 de ani.
Planetariul din Constanţa a fost primul obiectiv din Complexul Muzeal de Stiinţe ale Naturii în actuala locaţie, în apropierea staţiunii Mamaia.
       Publicul vizitator este variat, de la preşcolari, până la vârstnici. În extrasezon, copiii (preşcolari şi şcolari) şi tinerii (studenţi) vizitează Planetariul în grupuri organizate, pentru realizarea obiectivelor din programa şcolară, sub forma unor lecţii de geografie, ecologie, fizică, astronomie-opţional, multe dintre ele în baza unui acord de parteneriat între şcoală şi muzeu (Planetariu) şi seminarii de astronavigaţie pentru studenţii de la Universitatea Maritimă din Constanţa. În sezonul estival, publicul vizitator devine foarte variat, eterogen, procentul cel mai mare constituindu-l turiştii. Pentru cei care nu au vizitat niciodată un Planetariu, este o experienţă de neuitat. Demonstraţia de planetariu este o proiecţie pe o boltă artificială a unui cer înstelat. În sala prevazută cu aer condiţionat, poţi petrece o noapte în câteva zeci de minute, totdeauna având siguranţa unui "cer senin".
           Planetariul dispune de o cupolă cu diametrul de 8m şi o capacitate de 80 de locuri. Aparatul de proiecţie cu care se realizează demonstraţiile este de tip ZKP-2 (1988), realizat în Germania (Karl Zeiss Jena).
           În holul Planetariului, poate fi vizitată o expoziţie cu tematică de astronomie.În cupola Planetariului au loc demonstraţii cu proiectorul ZKP- 2 şi pot fi văzute: stele (aproximativ 5000); planete; Luna; constelaţii (constelaţii zodiacale); comete; meteori; sateliţii galileeni ai lui Jupiter; sateliţi artificiali; Sistemul Solarmişcarea de revoluţie a planetelor din Sistemul Solar; determinarea coordonatelor orizontale, ecuatoriale şi ecliptice; demonstraţii cu planetariul Trippensse: formarea anotimpurilor, echinocţii şi solstiţii, eclipse de Soare şi de Lună.
           Observatorul Astronomic a luat fiinţă în anul 1970. La intrare în Observator, se poate vizita expoziţia Universul, ce prezintă structura Universului, pornind de la metagalaxie până la structura Sistemului Solar, prezentând planetele în imagini şi caracteristicile lor. Tot în cadrul Observatorului Astronomic se află şi cupola pentru observaţii astronomice.
Aceasta are un diametru de 5m şi adăposteşte Telescopul cu oglindă tip Cassegrain, care are diametrul de 150mm, distanţa focală reală (900mm), echivalentă(
2250mm), iar grosismentul max=360X.
            Alte instrumente astronomice sunt: luneta tip şcoala (identică cu Telementor): diametru=63mm; luneta amator: diametru=80mm; luneta binoculară Busch.
Cu aceste instrumente se fac observaţii astronomice: de zi (Soare, pete solare); de noapte (Luna, planete, roiuri de stele). Toţi specialiştii şi instrumentele noastre sunt la dispoziţia vizitatorilor dornici de a descifra tainele Universului după un program flexibil mai ales în timpul verii când condiţiile pentru obsevaţii nocturne sunt mult mai bune.
Ori de câte ori există câte un fenomen astronomic special (eclipse, ploi de stele, etc) cei interesaţi ne pot căuta pentru observaţii cu instrumentele şi explicaţii.